3 Tips Pemilihan Pam Susu yang Berbaloi

Thursday, November 30, 2017 0 Comments A+ a-

Wah! Banyaknya pam susu nak pilih 😍Macam-macam jenama pam susu sekarang yang ada di pasaran. Kebiasaannya, ibu-ibu pasti akan survey dahulu, tengok harga, tengok review, tengok features yang bersesuaian dengan keperluan kita.

Tahniah! Anda bakal menimang cahaya mata pengarang jantung 💜Lagi menggembirakan apabila anda berniat untuk meneruskan penyusuan susu ibu walaupun setelah kembali bekerja 👏 Jom, eboo akan kongsikan beberapa tips bagaimana untuk buat pilihan pam susu yang berbaloi lagi mudah.


Sebelum bagi tips, eboo nak kongsikan pengalaman eboo selaku ibu yang bekerja dan tak lepas tanggungjawab pam susu di tempat kerja 😄

Tahun 2010, persediaan pertama untuk anak sulong (Kaklong), eboo beli breast pump dulu (sangat excited masa tu). Eboo cuba manual breast pump jenama Avent. Penggunaan pam susu manual agak mencabar 😂 Try manual pump sebab ikut pendapat seorang sahabat katanya kalau guna yang auto akan rasa sakit so kalau manual kita boleh adjust sendiri. Itu pada zaman kuno yang mana tiada pendedahan terus dengan pemilihan pam susu. Seterusnya bila anak sulong menginjak ke umur 1 tahun, penghasilan susu berkurangan. Eboo ambil keputusan untuk tukar pam susu dan dalam masa yang sama eboo ikhtiar dengan pengambilan suplemen untuk menyusu. Eboo decide untuk cuba Medela Freestyle (FS) (yang mana pada masa itu paling top hingga kini). Alhamdulillah kombinasi kedua-dua keperluan itu, eboo berjaya menyusukan Kaklong sehingga 2 tahun 3 minggu 💛 Penggunaan FS berterusan sehingga anak yang ke-2, Abangngah pada tahun 2012 dan berjaya juga menyusukan sehingga berumur 2 tahun 2 minggu. Ya, FS memang tahan lama dan agak lasak juga. Untuk anak yang ke-3 tahun 2016, eboo beli pam susu baharu jenama Eve Love Salsa Premium dan masih lagi digunakan sehingga sekarang (umur Si Adik da setahun lebih) 

Begitula serba sedikit perkongsian eboo bagi pengalaman menyusukan 3 orang #chentahatiibu 😍 Sekarang pilihan pam susu sangat banyak di pasaran sehinggakan tak tahu nak pilih yang mana kan? Okeh jom kita lihat tips bagaimana nak pilih pam susu yang berbaloi-baloi.


1) Pilih Jenis Pam 

Terdapat dua (2) jenis pam susu, iaitu pam Manual dan Elektrik


  • PAM MANUAL –  pam dengan menggunakan tangan untuk menekan pam sepanjang sesi mengepam. Kelebihan, ibu dapat adjust cara mengepam supaya tidak berasa sakit terutamanya masa dalam pantang. Kekurangannya, ia mengambil banyak masa, tenaga ibu dan agak melenguhkan
  • PAM ELEKTRIK – pam yang memerlukan tenaga elektrik ataupun bateri (rechargeable/bateri biasa). Kelebihan, ia mudah dan lebih menjimatkan masa dan tenaga ibu bekerja. Kekurangan, jika pam memerlukan bateri (biasa/rechargable) perlu ada plug/bateri penuh untuk cas
Untuk pam elektrik, terdapat dua (2) jenis pengepam

  • SINGLE PUMPING - jika ibu mengamalkan sebelah untuk disusukan (direct feeding) dan sebelah lagi guna pam
  • DOUBLE PUMPING jika ibu bekerja, memiliki pam yang boleh digunakan secara serentak amat digalakkan untuk menjimatkan masa
Walaubagaimana pun, terdapat pam susu yang boleh menggunakan kedua-dua jenis pengepaman sama ada single atau double pumping. Anda boleh kenal pasti semasa buat pilihan nanti.
Contoh: Dari kiri ke kanan (Electric Double Pumping, Electric Single Pumping. Manual pump)


Tips Bonus! Pertimbangkan pam susu jenis elektrik yang guna bateri (rechargeable) tanpa perlu disambung pada plug dan boleh guna power bank untuk hal-hal kecemasan.

2) Kenal Pasti Ciri-ciri Pam 


a) Pam susu perlu ada skrin untuk menunjukkan ciri-ciri berikut:
  • Miliki 2 fasa, iaitu Stimulation (sedutan laju untuk ransang oxytocin) dan Expression (sedutan perlahan dan berirama untuk keluarkan susu dengan banyak). Cara sedutan seakan-akan cara bayi menyusu yang mana pada awalnya dia akan sedut laju-laju kemudian bila susu keluar dia mula sedut perlahan. Ini akan menghasilkan banyak susu keluar.
  • Mempunyai Suction Level yang mana ibu boleh melaraskan tahap kekuatan sedutan supaya tak merasa sakit dan susu banyak dihasilkan.
  • Ada skrin masa untuk ibu monitor tempoh masa mengepam. Kebiasaannya 1 sesi mengepam mengambil masa 15 - 30 min ikut kepada kelapangan ibu yang bekerja. 
b) Pilih corong pam (breast shiled) yang punya alas getah yang lembut (silicon breast shield) serta sesuai dengan saiz payudara ibu. Ini untuk mengelakkan melecet akibat bergesel pada dinding corong pam jika saiznya kecil dari saiz payudara. Manakala susu tidak dapat dikeluarkan habis jika saiznya besar daripada payudara.

c) Saiz yang mudah dibawa kemana-mana. Kalau pam manual, biasanya saiz dan peralatannya lebih sedikit dan mudah diurus berbanding elektrik. 

d) Bunyi yang senyap dan kurang bising perlu di ambil kira terutamanya ibu yang bekerja untuk elak rasa terganggu dan kurang selesa semasa mengepam.

3) Servis dan Alat Ganti

Pentingnya kita tahu bagaimana untuk baiki/servis dan mendapatkan alat ganti (sparepart). Kenal pasti pusat servis pam dan pastikan mudah untuk peroleh alat ganti bagi bahagian yang mudah rosak seperttubing, filter atau connector. Ada jenis pam tidak ‘compatible’ untuk digunakan bersama botol susu atau alat ganti jenama lain.

Semak waranti dan cawangan/jenama pengeluarnya jika berdekatan dengan anda. Bagi jenama-jenama yang well-known kebiasaannya mudah untuk mendapat alat ganti secara online. 

Tips Bonus! Pertimbangkan jenama yang punya alat ganti yang mudah didapati serta affordable



Ini sekadar panduan untuk ibu-ibu yang mencari pam susu yang berpadanan dan berbaloi untuk stok susu Si Manja anda. Pilihan di tangan ibu, mama, mami, umi, mak sekalian 😊

Jika anda mencari suplemen untuk mencukupkan keperluan susu bayi, eboo sedia berkongsi ilmu disamping pengalaman menyusukan 3 orang anak, InsyaAllah. Ada juga kes susu terlalu banyak sehinggakan payudara menjadi bengkak, eboo boleh bantu juga ✌ 

Sebarang pertanyaan dan pemesanan boleh diajukan seperti berikut:

HUBUNGI EBOO SEKARANG!

Klik 👉 http://shakleepandanindah.wasap.my


Follow me 👇




Artikel berkaitan:

Tips Persediaan Penyusuan Susu Ibu bagi Ibu yang Bekerja

10 Cara Tingkatkan Kesuburan Agar Cepat Hamil

Tuesday, November 28, 2017 0 Comments A+ a-

Setiap pasangan yang telah berumahtangga pasti ternanti-nantikan kehadiran nyawa baharu antara mereka. Tanda cinta antara Adam & Hawa pengikat kasih yang terjalin sebagai satu anugerah terindah dari Yang Maha Esa. Tidak semua pasangan yang bernasib baik dapat menimang cahaya mata dalam tempoh yang singkat (bunting pelamin). Ada di antaranya menunggu sehingga bertahun-tahun akan kehadiran Si Comel dalam keluarga kecil mereka.

Apakah masalah yang berlaku?
Bagaimanakah cara untuk meningkatkan kesuburan supaya mudah hamil?

Menurut  Pengarah Perubatan Fertility Associates Malaysia, Dr. Mathi Arasu Muthusamy, 50% masalah kesuburan dipengaruhi lelaki. Manakala 50% selebihnya berkait rapat dengan faktor umur kerana wanita bakal mengalami fasa menopaus.

Secara purata setiap pasangan yang berkahwin, sebanyak 85% peluang untuk mengandung pada tahun pertama perkahwinan, manakala sekitar 15% akan mengalami masalah kesuburan. 

Kebanyakan lelaki boleh menghasilkan sebanyak 80 juta sperma setiap hari bersamaan dengan 1200 sperma bagi setiap degupan jantung

Berhadapan dengan gaya hidup masa kini, kadar kesuburan semakin merudum dengan mentaliti masyarakat yang lebih mengejar kemewahan hidup dan tidak menitik beratkan keperluan institusi keluarga. Ditambah pula dengan faktor kesuburan suami (kandungan sperma) dan isteri (ovum tidak berkualiti), persenyawaan secara semula jadi sukar berlaku. 

Berikut adalah sepuluh (10) cara untuk meningkatkan kesuburan disamping mengawal tekanan emosi, menyediakan tubuh badan yang sihat dan seterusnya bersedia untuk hamil.

𝟷 - Tenangkan fikiran, elakkan rasa cemas
Kawal diri supaya tidak stress dan didik diri menjadi lebih positif. Lelaki/Wanita yang sering stress mempunyai kadar kesuburan yang rendah berdasarkan terbitan daripadAmerican Society for Reproductive Medicine. 

Nikmati saat bersama dalam keadaan yang tenang. Lupakan segala masalah kerja atau perkara-perkara yang merunsingkan. Sekali sekala pergi bercuti atau bersama di suatu sudut berbeza dari bilik tidur bagi menzahirkan sensual. Percaya pada rezeki, InsyaAllah bila tiba masanya pasti akan dikurniakan cahaya mata.


𝟸 - Elakkan 5 perkara ini
Walaupun tidak mempengaruhi secara langsung pada sel sperma dan sel telur tetapi dipercayai akan melemahkan tahap kesuburan lelaki dan wanita kerana ia tidak memberi sebarang manfaat pada tubuh.

Ubat-ubatan

Alkohol

Rokok

Kafein

Makanan ringan
   
𝟹 - Ambil Asid Folik
Wanita disarankan untuk mengambil Asid Folik sekurang-kurangnya 2-3 bulan sebelum mengandung. Ini bermakna apabila bersedia untuk mengandung, pastikan mengambil 0.4mg Asid Folik untuk mengurangkan 50-70% risiko melahirkan bayi yang mengalami kecacatan tiub neural (Spina Bifida).



𝟺 - Elak tempat kerja yang terdedah kepada bahan berbahaya
Andai anda pasangan suami isteri atau salah seorang bekerja di tempat yang terdedah kepada bahan-bahan radioaktif/berbahaya, cari peluang untuk cari di tempat lain kerana ia memberi kesan negatif kepada kualiti sperma, ovum dan juga perkembangan embrio.


𝟻 - Pastikan kawasan sekitar faraj 'mesra sperma'
Penggunaan pencuci faraj atau tuala wanita/pantyliner yang berbau wangi boleh menyebabkan berlaku ketidakseimbangan pH di sekitar vagina. Bahan pencuci buatan/minyak sayuran boleh membunuh sperma.


𝟼 - Mandi ais sejuk sebelum bersama
Mengikut kajian, air sejuk dapat melancarkan pengaliran darah dan meningkatkan kadar pergerakan sperma. Disarakan untuk suami dan isteri mandi air sejuk lebih kurang 30 minit sebelum melakukan hubungan intim.


𝟽 - Jangan terus bangun selepas bersenggama
Selepas melakukan ejakulasi, jangan terus bangun, rehatkan diri dahulu sambil berbaring dan letakkan bantal di bawah punggung dan biarkan selama 30 minit. Cara ini dapat memberikan masa dan meningkatkan jumlah sperma untuk berenang ke ovum dengan lebih banyak.


𝟴 - Nombor dan kiraan kitaran kesuburan
Setiap kali bersama/hubungan intim, peluang untuk hamil adalah 25 - 30% sahaja mengikut kitaran kesuburan masing-masing. Jangan terlalu meletakkan harapan yang tinggi walaupun hubungan intim kelihatan 'sempurna'. Anda perlu kerap bersama at list 3-4 kali seminggu bagi memberi kebarangkalian yang tinggi berlakunya persenyawaan.


𝟿 - Berjumpa doktor
Dapatkan khidmat nasihat pakar perubatan untuk mengetahui rekod perubatan dan tahap kesuburan suami isteri serta berbincang secara terbuka alternatif untuk merancang kehamilan.


𝟷𝟶 - Amalkan pemakanan yang meningkatkan kesuburan
Persediaan tubuh bagi suami dan isteri bagi memberi tahap optimum untuk terjadinya persenyawaan adalah melalui pemakanan yang betul. Selain Asid Folik, pengambilan nutrien-nutrien penting bagi meningkatkan kadar kesuburan adalah seperti:

Vitamin B6 - untuk keseimbangan hormon dan kesuburan

Vitamin C - merupakan antioksida yang baik. Mampu meningkatkan jumlah dan kesuburan sperma

Vitamin E meningkatkan kualiti sperma agar hidup lebih lama dan penghasilan telur

Vitamin A - penting untuk pertumbuhan embrio

Vitamin D membantu menghasilkan hormon seks yang diperlukan sepanjang proses ovulasi.

Zink - mampu mengaktifkan dan meningkatkan kualiti sperma kerana zink merupakan mineral paling banyak dijumpai dalam sperma.


Bagi pasangan yang beragama Islam, setelah kita berusaha, berdoalah dan bertawakal kepada Allah agar memberi kemudahan dan dikurniakan anugerah terindah penyeri rumahtangga 💖

Kita hanya merancang, berusaha, berikhtiar dan selebihnya kuasa dari Yang Maha Esa. Berikut dikongsikan pengalaman Pn. Aini yang berikhtiar dengan suplemen yang semula jadi, selamat, hebat dan berkesan 😍



Assalammualaikum wbt.

Nama saya Nurul Ain Najwa Rosli, sudah berumur 28 tahun pada bulan November ini. Actually saya adalah staff kepada Master Hadhatina dan Master Kamarul. 

Alhamdulillah, saya juga telah diberi peluang oleh mereka untuk saya kongsi testimoni saya kepada semua. Bagi saya cerita saya ini akan memberi inspirasi kepada semua pasangan yang baru berkahwin dan yang ingin mempunyai zuriat. Sebelum saya bercerita dengan lebih lanjut, saya juga seorang SID yang baru mendaftar pada tahun ini. Saya memang sangat menyukai Shaklee ini sebelum saya mendaftar sebagai ahli lagi.

Saya ingin bercerita tentang pengalaman dahulu sebelum mempunyai anak lagi. Alkisahnya bermula sebelum saya menjadi ahli Shaklee. Untuk makluman, saya berkahwin pada 13 September 2013. Memang sebelum saya berkahwin lagi saya mempunyai masalah haid yang tidak teratur atau lebih dikenali sebagai masalah hormon yang tidak stabil.

Orang cakap jika kita mengalami masalah di atas, agak sukar untuk hamil. Memang benar pada saya,setelah tunggu hampir 3 bulan, saya masih tidak hamil dan period saya pun masih tidak teratur.

Sampailah satu hari tu, kawan saya consult saya untuk ambil Set Kesuburan Shaklee. Dalam set kesuburan tu ada 3 produk yang perlu saya ambil iatu GLA Complex, Alfalfa Complex dan ESP. Apa salahnya saya mencuba kan. Ni pun atas sokongan suami saya jugak. GLA Complex tu saya ambil untuk menjadikan hormon saya stabil dan period saya akan teratur. Ia mengandungi Vitamin E dan gamma linolenic acid (GLA) yang juga memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan dan hilang mood.

Alfalfa Complex pula membantu atasi masalah keputihan, masalah haid yang tidak teratur atau senggugut/ sakit pinggang yang melampau tatkala di datangi haid.

Akhir sekali, saya ambil ESP yang sangat disukai ramai ni. ESP merupakan salah satu produk untuk membantu dalam meningkatkan kesuburan yang mana penting dalam persediaan rahim menerima janin.

Sangat bersyukur setelah 3 bulan konsisten mangambil set kesuburan ini, memang period saya kembali teratur setiap bulan dan saya telah dikejutkan dengan berita gembira yang saya telah hamil anak pertama pada masa itu.

Dahulunya lama kami berdua sahaja then selepas itu Alhamdulillah kami telah bertiga.

Saya fikir saya memang tidak boleh hamil, tapi Allah itu maha berkuasa. Saya juga sedang hamil anak kedua. Saya bersyukur sangat kerana diperkenalkan dengan Shaklee. Vitamin Shaklee ini hanyalah sebahagian daripada usaha sahaja.

Taraf kesihatan pada suami isteri turut menjadi faktor utama kesuburan, dan pastinya rezeki ini datang dari Allah Yang Maha Esa. Amin.

Love U Shaklee
Credit to Facebook Page Supermom Shaklee Story


Cara untuk Dapatkan Suplemen untuk Kesuburan Suami Isteri


Anda boleh dapatkan rangkaian produk shaklee bersama Eboo secara eksklusif dengan konsultasi lanjut bergantung kepada masalah yang anda hadapi serta cara pemakanan yang betul bagi mendapatkan kesan optimum ðŸ˜˜


HUBUNGI EBOO SEKARANG!



Follow me 👇





*PERHATIAN: Anda boleh rujuk pakar perubatan untuk sesi kaunseling berkenaan masalah yang dihadapi.

PENAFIAN: Setiap penulisan dan cadangan adalah berdasarkan pemilihan makanan tambahan Shaklee. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Cara Atasi Kaki Bengkak Semasa Hamil

Monday, November 27, 2017 0 Comments A+ a-

Kaki ibu dah macam kaki gajah ni sayang 😂 Perkara normal bagi ibu hamil yang telah menginjak ke 7 bulan (ada juga seawal 20 minggu) kehamilan akan mengalami kaki bengkak atau pun dikenali sebagai Edema. Kalau dah hujung-hujung kehamilan biasanya orang tua-tua kata dah nak sampai masa la tu! 

Tapi apakah sebenarnya punca berlaku kaki bengkak seakan-akan kaki gajah bentuknya? 

Ibu mengandung memang akan mengalami pelbagai perubahan kondisi tubuh dan pastinya rasa tidak selesa dari awal kehamilan sehinggalah saat melahirkan. Bukan senangkan nak melahirkan zuriat? 😍 

Antara 50%-80% ibu hamil yang sihat akan mengalami bengkak kaki (adema) dan ia adalah normal. Kesan daripada cuaca panas di Malaysia memburukkan lagi keadaan ini.

Kebiasaanya, kaki bengkak akan menjadi ketara pada fasa trimester ke-3 apabila usia kandungan 7 bulan, rahim akan beri tekanan kepada saluran darah (vena cava) di pelvix menyebabkan peredaran darah menjadi perlahan dan darah akan terkumpul lalu memaksa air turun dan keluar melalui salur darah kecil (kapilari) masuk ke dalam tisu-tisu pada tapak kaki dan buku lali. Lazimnya, air akan diserap oleh tubuh tetapi ada kalanya ibu hamil akan menyimpan air lebih banyak dari biasa dan ini mengakibatkan bengkak lebih ketara.

Awas! Jika mengalami bengkak yang teruk di bahagian muka, tangan atau tapak kaki, perlu segera berjumpa doktor kerana ia mungkin salah satu tanda pre-eklampsia (plasenta tidak berfungsi dengan betul dan boleh memudaratkan ibu dan bayi jika tidak dirawat) 

Cara Semulajadi Kurangkan Bengkak kaki ketika Hamil

𝟏 Minum air yang mencukupi. Air memberi kesegaran pada tubuh serta membantu proses perkhumuhan dan mengelakkan daripada dehidrasi (kekurangan air) tubuh. Air tidak menyebabkan pertambahan berat badan si ibu ye!

𝟐 Tinggikan kaki ketika baring dan duduk. Lapikkan kaki supaya lebih tinggi kedudukannya daripada paras jantung untuk melancarkan peredaran darah dan mengelakkan kaki kebas. Tarikan graviti ini boleh mengurangkan air terkumpul pada kaki terutamanya ketika waktu malam. 

Apabila duduk pula, letakkan kaki di atas bangku kecil atau timbunan kotak/buku. Elakkan bersilang kaki ketika duduk kerana boleh menyebabkan kekejangan. 


𝟑 Baring pada posisi mengiring. Baring secara mengiring adalah posisi terbaik bagi kita semua terutamanya ibu hamil. Selain daripada sunnah Rasulullah, dengan posisi mengiring janin tidak akan menekan salur inferior vena cava dan pengaliran darah ke jantung akan lebih lancar.


𝟒 Bergerak aktif & senaman. Bukan alasan bagi ibu-ibu hamil untuk bergerak aktif kerana ia lebih baik untuk si ibu supaya darah mengalir dengan lebih lancar. Secara tak langsung, boleh mengelakkan pembekuan darah pada salur darah kaki. Boleh melakukan senaman ringan untuk ibu mengandung. 

Elakkan berdiri statik terlalu lama terutamanya semasa melakukan rutin kerja rumah harian.

𝟓 Pakai sarung kaki yang lembut dan kasut yang sesuai. Pakai stokin waktu malam, lantai simen atau musim hujan untuk kurangkan kesejukan dan elak kejang (cramp). Elakkan stokin yang ketat. Disarankan guna Compression stockings yang direka khas untuk melancarkan peredaran darah. 

Pemilihan kasut yang sesuai juga penting untuk ibu hamil supaya tidak mengganggu kestabilan dan menambah tekanan pada kaki. Pastikan guna kasut yang longgar dan bertapak rata.

𝟔 Rendam kaki dalam air sejuk. Tidak banyak bukti yang menyokong tindakan merendam kaki boleh mengurangkan bengkak kaki tetapi amalan ini dapat mengurangkan lenguh pada tapak kaki.

7 Urutan di kaki. Minta suami atau seseorang untuk mengurut buku lali dan tapak kaki hingga ke lutut. Ini boleh membantu mengalihkan cecair keluar daripada tapak kaki.

𝟖 Amalan pemakanan sihat. Penting untuk ibu dan anak dalam kandungan peroleh nutrisi yang cukup sepanjang tempoh kehamilan. Elakkan makanan segera/dalam tin kerana kandungan kalori, lemak, gula, garam, bahan perasa (MSG) berlebihan yang boleh menyumbang kepada pelbagai masalah kesihatan seperti obesiti (tambah berat badan) dan terhidrat (hilang banyak air).


Pengambilan suplemen multivitamin, vitamin C, B Complex, kalsium dan zat besi sangat baik untuk membantu kesihatan ibu dan tumbesaran bayi yang sihat. Jangan abaikan nutrisi sepanjang kehamilan. Pastikan yang semula jadi dan bukan datang dari kejuruteraan sintetik.

Kesimpulannya, pengambilan makanan berkhasiat disertai dengan vitamin untuk ibu hamil haruslah diberi keutamaan. Ibu-ibu boleh dapatkan Set Hamil Shaklee yang diyakini Halal, selamat dan berkesan untuk membantu para ibu sepanjang tempoh kehamilan.



Bertabahlah ibu! Sungguhpun segala penat, lelah, ketidakselesaan akibat kaki bengkak dalam tempoh hamil, keadaan ini hanyalah sementara. Ia akan hilang sebaik melihat wajah Si Comel kita selamat di lahirkan ke dunia 💕


Cara untuk Dapatkan Set Hamil Shaklee



Anda boleh dapatkan rangkaian produk shaklee bersama Eboo secara eksklusif dengan konsultasi lanjut bergantung kepada masalah yang anda hadapi serta cara pemakanan yang betul bagi mendapatkan kesan optimum ðŸ˜˜

HUBUNGI EBOO SEKARANG!


 Follow me 👇





*PERHATIAN: Kepada para ibu, sila dapatkan konsultasi doktor jika alami bengkak kaki yang menyakitkan dan berterusan. 

PENAFIAN: Setiap penulisan dan cadangan adalah berdasarkan pemilihan makanan tambahan Shaklee. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.


Artikel berkaitan:

Cara Ubati Kayap dengan Cepat secara Semulajadi

Monday, November 27, 2017 0 Comments A+ a-

Melihat sahaja dah jadi gerun apatah lagi menghidapinya 😰 Kayap (shingle) atau dalam istilah perubatan dikenali sebagai Herpes Zoster adalah sejenis penyakit kulit dan saraf yang menyebabkan radang dengan tompok-tompok merah atau gelembung air pada permukaan kulit dan kadangkala amat menyakitkan.

Apakah cara untuk mengubati kayap dengan cepat secara semulajadi?

Pengenalan kepada Kayap

Penyakit kayap disebabkan oleh Virus Varicella Zoster (VZV) yang mula menghuni dalam badan pesakit apabila menghidapi penyakit cacar air (chickenpox). Selepas sembuh daripada cacar air, VZC akan berhibernasi di dalam pusat saraf (ganglion). Sekiranya sistem imun menjadi lemah, VZC akan aktif semula  dan menyerang urat saraf dan sebabkan keradangan saraf tersebut.

Anda perlu pastikan tahap imuniti/ketahanan tubuh badan berada di tahap yang maksimum terutamanya yang telah diserang chicken pox
Tahukah anda, bahawa kayap masih tiada ubat/preskripsi khusus untuk merawatnya. Doktor lazimnya akan berikan ubat antiviral, ubat tahan sakit, ubat tingkatkan ketahanan badan serta krim. 

Risiko utama kayap:
  • Usia meningkat biasanya melebihi daripada 50 tahun. Tanpa pengambilan suplemen seperti multivitaminsistem ketahanan badan manusia makin berkurang. 
  • Kelemahan sistem ketahanan/imun kerana faktor tertentu seperti jangkitan kuman HIV dan kesan daripada ubat-ubatan (steroid)
  • Bayi yang terkena cacar air sebelum berumur satu (1) tahun 

Petanda Diserang Kayap

Kebiasaannya simptom yang boleh nampak adalah kulit menjadi menggelembung berisi air seperti melepuh (blister). Selain itu, terasa sakit mencucuk-cucuk dan panas di bahagian tertentu kulit.

Kronologi Jangkitan:

𝟭 Simptom awal - tempoh berlarutan sehingga 1-5 hari
  • Rasa sakit sangat tidak tertahan, kebas-kebas dan gatal-gatal pada bahagian tertentu kulit
  • Demam urat dan sakit kepala

𝟮 Muncul lepuh/blister
  • Selepas hari ke-5, ruam mula muncul pada bahagian kulit yang tertentu
  • Ruam merah yang muncul mengembang menjadi lepuh berisi cecair gatal
  • Ruam mungkin melibatkan muka, mata, mulut dan telinga
  • Kadang-kadang kulit yang melepuh bergabung, membentuk jalur berisi air pada badan
  • Lepuh yang baru akan sentiasa timbul dalam masa seminggu

𝟯 Kulit Kering berkeruping
  • Dalam 7-10 hari, lepuh akan beransur-ansur kering membentuk keruping dan gugur dari tubuh
  • Parut-parut kecil mungkin terbentuk
  • Pada ketika ini, ruam tidak lagi berjangkit

Tempoh masa jangkitan kayap lazimnya antara 2-4 minggu untuk pulih sepenuhnya. 

Pesakit dengan penyakit kayap pada bahagian muka yang berdekatan dengan mata perlulah mendapat rawatan segera daripada pakar mata. Pakar mata akan memeriksa dan merawat mata pesakit tersebut untuk mengelakkan komplikasi terutamanya menjadi buta.

Pantang Larang Ketika Kayap Menyerang

Sahih atau tidak, tiada sokongan bukti sahih tapi ini adalah pantang larang orang-orang lama yang mungkin dapat percepatkan tempoh penyembuhan.

  1. Jangan makan makanan berminyak
  2. Buah tempatan tak boleh di makan
  3. Tak boleh memasak seperti menggoreng 
  4. Tidak boleh terkena sabun
  5. Tidak boleh makan makanan yang menjalar atau berjalur seperti tembikai,timun dan labu
  6. Tidak boleh makan makanan yang gatal-gatal seperti makanan laut, ayam, telur

Rawatan Alternatif

Punca utama kayap menyerang adalah disebabkan sistem ketahan badan manusia itu lemah. Oleh itu, selain daripada ubat yang disarankan oleh doktor, pengambilan suplemen Penggalak Sistem Imun (Immune Booster) juga satu alernatif yang terbaik mengelakkan kayap merebak dan menjadi lebih teruk. 

Cadangan bagi Penggalak Sistem Imun termasuk untuk Bebas Parut Kayap adalah seperti berikut:




Perkongsian pengalaman Cik Siti Norhayati yang mengalami penyakit kayap di bahagian muka.




Cara untuk Dapatkan Set Kayap 

Anda boleh dapatkan rangkaian produk shaklee bersama Eboo secara eksklusif dengan konsultasi lanjut bergantung kepada masalah yang anda hadapi serta cara pemakanan yang betul bagi mendapatkan kesan optimum ðŸ˜˜


HUBUNGI EBOO SEKARANG!

Follow me 👇




*PERHATIAN: Sila dapatkan rawatan dan konsultasi doktor terlebih dahulu untuk penyakit kayap. 

PENAFIAN: Setiap penulisan dan cadangan adalah berdasarkan pemilihan makanan tambahan Shaklee. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.