Cara Memulakan Bisnes dengan Modal yang Kecil dan Rendah Risiko

Tuesday, June 05, 2018 0 Comments A+ a-

Antara dua (2) sebab seseorang itu memulakan bisnes sama ada terdesak perlukan wang ataupun minat dalam bisnes. Walau bagaimana pun, sebelum memulakan bisnes, kita perlu ada ilmu di dada supaya tidak mengalami kerugian yang menyusahkan lagi kehidupan. Pertimbangkan bisnes yang rendah risiko dan hanya memerlukan modal yang kecil sahaja. Modal kecil tidak bermakna keuntungan sedikit, ia bergantung kepada kesungguhan dan konsistennya diri sendiri untuk mengusahakan bisnes itu.

Tiada bisnes yang tiada langsung risiko tapi kita boleh pilih untuk meminimakan risiko yang bakal dihadapi. Dalam dunia perniagaan, kita selalu membayangkan kereta besar, rumah besar, duit kepok², fly sana sini, shopping tak hengat tapi langkah pertama pun belum kita mulakan. Tak terfikir pancaroba dan liku² yang perlu diharungi sebelum nak merasa impian dalam bayangan tu. Sebab itu ramainya kecundang sebelum menikmati manisnya dunia perniagaan.

Jom eboo kongsikan 5 cara untuk memulakan bisnes dengan modal yang kecil.

πŸ™ Pilih produk 
Nak mula bisnes perlu pilih produk, perlu buat research. Pemilihan produk ni biasanya bergantung kepada individu, ada yang ikut minat contohnya suka tudung so nak jual tudung tetapi ada juga tak kisah jual apa asalkan dapat untung. Betulkan? Sebenarnya perkara yang perlu diambil berat adalah:

✓ Siapa pembekal/syarikat mana?
 Peratusan keuntungan?
✓ Keuntungan secara bermusim/harian/bulanan/tahunan?
✓ Produk yang mengikut syariat agama (bagi Islam)?

Semestinya yang menawarkan modal yang kecil untuk permulaan bisnes.

𝟚 Guna peralatan sedia ada/sewa/2nd hand/kongsi dahulu
Untuk memulakan bisnes, kita perlukan peralatan untuk berniaga. Bisnes secara online pastinya kita perlukan 2 benda penting iaitu laptop/pc/smartphone dan internet. Tanpa salah satu memang tak boleh jalan. Tapi masyarakat kini tak jadi hal dah rata² semua memiliki 2 benda asas tersebut. 

Berbeza bagi yang ingin melakukan bisnes offline bagi produk fizikal seperti makanan, pakaian dll memerlukan peralatan khusus untuk urusan sales dan marketing. Untuk menjalankan bisnes dengan modal yang rendah, mungkin boleh buat sewaan atau pun berkongsi mula². 

πŸ› Mulakan secara part-time
Tidak kira anda sebagai seorang pekerja, ibu selaku surirumah ataupun seorang pelajar boleh mulakan bisnes secara part-time (separuh masa). Elakkan semata² nak buat bisnes hingga sanggup mengabaikan kerja yang sedia ada atau pun perkara² yang lebih penting. Anda perlu bijak membahagikan masa antara yang perlu diutamakan dengan tugasan² tambahan lain. 

Setiap dari kita mempunyai jumlah masa yang sama iaitu 24 jam. Jika seorang ibu beranak 5 pun boleh berjaya dengan bisnes yang diusahakan, tiada alasan untuk kita yang tiada anak/single untuk berjaya sama. Perlu bijak dalam pembahagian masa. Tak senang tapi ia tak mustahil ✌

𝟜 Bertapak di rumah
Mulakan bisnes kecil²an dari rumah. Usah bermimpi untuk ada kedai sendiri sebelum mula apa² bisnes ataupun keuntungan belum mencecah puluh ribu ringgit secara konsisten setiap bulan. 

Zaman sekarang, bisnes boleh dilakukan di mana² dengan adanya media sosial (FB, Instragram, Twitter, Blog, Youtube etc). Kalau bosan dok rumah, carilah port² santai macam Starbuck, McDonald, kedai mamak, tepi laut asal ada Wifi πŸ˜‰

𝟝 Integriti melawan nafsu
Berbalik pada diri sendiri yang mana perlu ada kekuatan dalaman untuk berjihad dalam bisnes. Rata² sekarang kita nampak mudah orang berniaga tapi adakah berbaloi? Adakah konsisten keuntungan? Adakah berpanjangan dalam bisnes? Selagi tiada integriti dalam diri selagi itu ibarat melepaskan batok di tangga sahaja. Kita seronok dapat duit hasil berniaga tapi kalau tidak tahu uruskan, bisnes tidak akan kemana². 

Sebab itu perlu konsisten dan beri komitmen yang terbaik untuk bisnes anda kerana walaupun modal kecil dan rendah risiko untuk rugi besar tetapi bisnes anda berpotensi untuk menjana pendapatan yang di luar jangkaan sendiri. Duit takkan jatuh dari langit, takkan datang bergolek² pada kita, semuanya atas usaha sendiri. Rezeki Allah yang tentukan bagi kita Islam. Selagi ada usaha dan istiqamah, InsyaAllah pasti berjaya πŸ’ͺ

Peluang bisnes rendah modal dan risiko yang ingin eboo kongsikan adalah bisnes Shaklee iaitu serendah RM75 sahaja seumur hidup. malah pendapatan boleh dijana tanpa sekatan dan sempadan πŸ’šπŸƒ

Apa yang boleh kami tawarkan dengan bisnes Shaklee?

πŸš€Produk Shaklee berkualiti tanpa kompromi dan sentiasa ada demand. Belum habis lagi InshaAllah customer akan repeat order sebab dah jadi produk keperluan untuk kesihatan. [KLIK]

πŸš€Buktinya produk Shaklee dah 103 TAHUN dalam pasaran, permintaan bukan setakat ada tapi semakin bertambah sampai tak cukup tangan. Lebih² lagi teknologi di hujung jari je.


πŸš€Sale konsisten. Tidak mengira musim sama ada perayaan atau tidak.


πŸš€Paling penting, kita ada customer based yg kuat, support yg mantap, sistem yang hebat produk yang berkualiti dan well known seantero dunia bukan setakat Malaysia.


πŸš€Bisnes bergerak di mana² kita berada dengan teknik yang 'proven' boleh menjana pendapatan




HUBUNGI EBOO SEKARANG!

Follow me πŸ‘‡




Cara Mengatasi Masalah Rosacea dengan Berkesan dan Semulajadi

Saturday, June 02, 2018 0 Comments A+ a-

Masalah kulit Rosacea tidak sepopular jerawat dan jeragat bagi masyarakat di Malaysia. Tetapi ia merupakan suatu masalah kulit yang kronik dan biasa dialami oleh masyarakat di luar negara. Selalu kita akan nampak mat saleh muka merah² ingatkan blusher/blushing tapi berkemungkinan mereka mengalami masalah ini. Dianggarkan lebih 45 juta manusia yang menghidapi masalah rosacea ini di seluruh dunia. Apakah punca dan jalan penyelesaian untuk mengatasi masalah rosacea ini?

Rosacea (ro-zay-sha) adalah suatu masalah kulit kronik yang boleh menyebabkan kulit kemerahan dan pembuluh darah nampak dengan lebih jelas. Selain itu, timbul benjolan merah yang kecil dan padat, berkemungkinan bernanah yang akan menyerang bahagian hidung, pipi, dagu, serta dahi.

Ramai yang salah anggap rosacea ini sejenis jerawat, tindak balas alergi atau masalah kulit yang lain. Masalah ini boleh menyerang sesiapa sahaja terutamanya wanita pertengahan umur (30 - 50 tahun) yang berkulit cerah.

Setakat ini, rosacea tiada penawar hanya rawatan tertentu yang boleh mengawal dan mengurangkan simptom² dan tanda²nya sahaja. 

Simptom² Rosacea

Wajah kemerahan - Kulit akan kemerahan secara berterusan di bahagian tengah wajah. Pembuluh darah kecil di bahagian hidung dan pipi sering bengkak dan nampak jelas.

Benjolan dan jerawat - Kebanyakan yang ada masalah ini akan timbul jerawat dan kadang² bernanah. Kulit akan berasa gatal, perih, nyeri, dan muncul sensasi seperti terbakar.

Iritasi mata - Separuh daripada penghidap rosacea mengalami masalah mata kering, iritasi dan bengkak atau kelopak mata yang memerah dan bengkak. Sebahagian daripada yang alami iritasi mata akan bermula daripada simptom pada kulit.

Hidung membesar - Jarang berlaku apabila kulit menebal di bahagian hidung menyebabkan hidung kelihatan besar (rhinophyma). Ia sering berlaku kepada lelaki berbanding wanita.

Sebab² Rosacea

Sebab utama rosacea masih belum diketahui dengan pasti. Namun, ia ada kene mengena dengan kombinasi faktor genetik dan persekitaran. Walau bagaimana pun, rosacea bukan disebabkan kelemahan dalam menjaga kebersihan.

Berikut adalah faktor² yang boleh merangsang rosacea dengan peningkatan aliran darah dalam kulit:
  • Pemakanan - minuman panas/alkohol dan makanan pedas
  • Perubahan suhu yang ekstrem
  • Matahari dan udara (panas/dingin)
  • Emosi/stress
  • Senaman
  • Penggunaan kosmetik
  • Ubat-ubatan terutama ubat darah tinggi 
  • Tindak balas abnormal pada saluran darah di muka akibat hormon
  • Bakteria 

Rawatan Perubatan

⚈ Ubat untuk mengurangkan kemerahan dan bengkak - Brimonidine (Mirvaso) dalam bentuk gel, azelaic acid and metronidazole

⚈ Antibiotik yang dapat mengurangkan serangan bakteria - Doxycycline dalam bentuk pil, tetracycline, minocycline dan lain²

⚈ Ubat jerawat yang kuat (oral acne drug) - Isotretinoin (Amnesteem, Claravis, others) Tidak sesuai untuk wanita hamil

⚈ Terapi laser untuk kurangkan kemerahan akibat pebesaran saluran darah

Langkah² Atasi Rosacea 

1) Elakkan pencetus (trigger) rosacea yang menyebabkan ia menjadi teruk (flare-ups)

2) Rawat kulit muka dengan lembut dan lindunginya dengan cara menggunakan set penjagaan kulit yang selamat bebas bahan kimia dan amalkan penggunaan moisturiser/sun block yang boleh melindungi kulit daripada UVA dan UVB. Gunakan sabun tanpa buih (non soap cleanser) dan elakkan menggosok atau menyentuh kulit terlalu kerap.

3) Mengubah corak pemakanan yang anti-radang seperti salmon (kaya omega-3), bawang putih, kekacang, buah beri (strawberry, blueberry, raspberry, blackberry etc), sayuran segar seperti ayam, sawi hijau dan bronkoli. Elakkan makanan proses, gula dan daging merah.

4) Minum air masak sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Elakkan minuman panas, berkafein (kopi) dan alkohol yang boleh menyebabkan muka menjadi merah.

5) Mengamalkan vitamin/suplemen yang penting untuk mengawal masalah rosacea. Suplemen yang perlu diamalkan ialah:
  • Vitamin B3 - dikenali sebagai Niacinamide yang mempunyai kesan anti-radang. Suatu kajian yang dibuat menunjukkan niacinamide boleh menguatkan penghalang kulit dan memperbaiki gejala rosacea
  • Vitamin C - berbentuk asid L-ascrobic yang juga mempunyai kesan anti-radang khusus untuk saluran darah bagi mengurangkan kemerahan dan iritasi pada kulit. Selain itu, ia dapat mengawal penghasilan histamin suatu kimia yang menyebabkan saluran darah lebih besar semasa tindak balas alergik
  • Vitamin A - adalah retinol yang mempunyai antioksidan yang tinggi untuk meresap ke dalam kulit dan melindungi daripada serangan perengsa
  • Vitamin E - bertindak sebagai pelindung daripada kerosakan kulit akibat matahari
Pengambilan suplemen Shaklee dapat membantu mengurangkan rangsangan rosacea dari dalam manakala penggunaan set penjagaan kulit Youth dapat membantu kulit dari luar. Walau bagaimana pun, sila dapatkan khidmat nasihat doktor terlebih dahulu jika tahap rosacea makin kronik dan kenal pasti dahulu gejala rosacea yang anda alami. 

Sebagai langkah ikhtiar dengan suplemen, anda boleh dapatkan rangkaian produk Shaklee & YOUTH® khususnya bersama Eboo secara eksklusif dengan konsultasi lanjut bergantung kepada masalah kulit yang anda hadapi serta cara pemakaian yang betul bagi mendapatkan kesan optimum πŸ˜˜ 

HUBUNGI EBOO SEKARANG!

Follow me πŸ‘‡




Artikel berkaitan:
Ciri-ciri Kulit Sensitif dan Cara Menanganinya dengan Selamat