Cara Menghilangkan Jeragat dengan Berkesan secara Semulajadi

Tuesday, January 23, 2018 2 Comments A+ a-

Kulit merupakan organ terbesar bagi manusia yang berfungsi menutupi lapisan luaran daripada tubuh. Kulit juga merupakan deria manusia yang sangat sensitif terhadap luka atau radang. Biasanya, bahagian kulit muka yang menjadi keutamaan kepada wanita mahupun lelaki tanpa mengira umur. Masalah kulit yang selalu mengganggu penampilan seseorang individu sama ada jerawat ataupun jeragat.

Sebelum ini eboo dah kupas masalah jerawat, dan kali ini untuk jeragat pula. Bagaimanakah cara untuk menghilangkan jeragat dengan berkesan secara semulajadi?


Jeragat atau dikenali sebagai freckles adalah disebabkan oleh faktor keturunan yang dialami sejak kecil atau remaja. Kulit mengalami tompok-tompok gelap atau bintik-bintik halus berwarna coklat dan keperangan-perangan yang muncul di bahagian muka seperti dahi, pipi, hidung, dan kawasan sekitar mulut. Jika kulit selalu terdedah pada cahaya matahari, kulit akan bertambah gelap serta dikhuatiri akan menjadi melasma (pigmentasi bertompok).

Punca Jeragat 

Punca jadinya jeragat ini bukan dari persekitaran semata-mata, faktor dalaman juga memainkan peranan. Berikut adalah puncanya:

1) Ketidakstabilan Hormon - Hormon tidak stabil berpunca daripada stress, hamil, peningkatan umur, pengambilan pil perancang

2) Faktor Genetik - Perwarisan genetik dalam kalangan keluarga yang mengalami masalah jeragat (frackles) berpotensi untuk diwarisikan kepada anak, cucu seterusnya

3) Sinaran UV Matahari - Kulit yang terdedah terus kepada cahaya matahari (UV) menyebabkan semakin banyak melanocytes menghasilkan melanin. Melanin berfungsi untuk melindungi sel kulit daripada rosak akibat sinaran UV. Tetapi, jika sel melanocytes menjadi terlalu aktif terlalu banyak pigmen melanin terhasil dan kulit lebih mudah berjeragat. 

4) Penggunaan Kosmetik Beracun - Bahan kosmetik/skincare yang mempunyai bahan kimia yang merbahaya boleh menghakis kulit menjadikan kulit semakin nipis dan sinaran UV lebih mudah menembusi lapisan kulit. 

Cara Atasi Jeragat

Petua dan amalan orang-orang lama biasanya menjadi sebab menggunakan khazanah alam tetapi dengan syarat rajin amalkan. 

1 - Baking Soda sebagai masker
Penggunaan serbuk penaik adalah untuk mengelupaskan sel-sel kulit dari kotoran, minyak dan kulit mati disamping dapat mengekalkan pH kulit. Ambil 1 sudu teh baking soda dan campurkan dengan air yang cukup untuk jadi pes. Sapukan pada bahagian jeragat dan biarkan sehingga kering. Kemudian cucikan dan lap. 

TAKE NOTE: Kulit sensitif tidak disarankan kerana baking soda bersifat asid (pH9)


2 - Jus Lemon 
Lemon kaya dengan asid alpha hydroxy yang bantu mengelupaskan kulit dan hilangkan minyak berlebihan kerana ia bersifat astringen. Pastikan lemon adalah segar dan perahkan jusnya. Ambil bola kapas dan celupkan dalam jus kemudian sapukan pada kulit muka. Biarkan 15-20 minit dan cuci dengan air sejuk. Ulang setiap hari secara konsisten ye.


3 - Kerap Cuci Muka 
Jaga kebersihan tubuh dan juga muka khususnya. Cuci muka dengan pencuci Youth 2 kali sehari untuk menghapuskan lebihan minyak, bakteria dan sel-sel kulit mati yang menjadi punca kepada jeragat dan jerawat. 

TAKE NOTE: Jika anda menggunakan pencuci muka yang boleh membuatkan kulit kering atau lebih daripada 2 kali, ia boleh menyebabkan lebih banyak minyak dihasilkan dan boleh membawa kepada pembentukan lebih banyak jeragat.


Cadangan Produk Semulajadi yang Berkesan Hilangkan Jeragat dengan Selamat

Pengambilan suplemen sangat penting bagi memperbaiki sistem tubuh membekalkan keperluan nutrien penting yang tidak mencukupi akibat daripada cara pemakanan yang tidak seimbang, pencemaran persekitaran, terdedah kepada sinaran UV yang merbahaya dan radikal-radikal bebas. Tubuh badan dan kulit yang sihat bermula dari dalam, apabila sel-sel berfungsi dengan betul sistem badan juga akan bertindak balas dengan lebih positif dan akan terzahir secara luaran.

Set Hapus Jeragat Dalaman

Produk utama yang disarankan adalah Vivix. Kandungan Vivix yang mempunyai 10x ganda antioksidan berbanding Resveratrol sendiri. Sangat terbaik untuk kesihatan & kecantikan kulit. 

Kajian menunjukkan wanita yang mempunyai kadar antioksidan yang tinggi didalam badan, sukar mendapat jeragat diwajah berbanding wanita yang kurang kadar antioksidan dalam badan. Ini kerana hanya ANTIOKSIDAN yang dapat menyingkirkan RADIKAL BEBAS PENYEBAB UTAMA JERAGAT  keluar dari badan.

Fungsi Vivix untuk jeragat:
  • Mengatasi punca utama jeragat iaitu hormon, kolagen termasuk keturunan. Ini dimana Vivix bantu membaiki sel sehingga ke peringkat DNA
  • Memudar dan menghilangkan jeragat dengan cepat dan selamat
  • Memberi tona kulit yang sekata
  • Melindungi kulit dari bintik jeragat dan masalah kulit lain
  • Menegang dan melicinkan kulit

Selain Vivix, produk yang sesuai untuk masalah jeragat adalah Minyak Borage ataupun dikenali sebagai GLA Complex. Kandungan Vitamin E juga yang terdapat di dalam GLA Complex dapat membantu untuk memudarkan jeragat sekaligus mencantikkan kulit. 

Dan juga Vitamin C yang juga kaya dengan antioksidan bagi melawan radikal bebas. Ia dapat bantu pembentukan kolagen pada kulit juga yang mana penghasilan kolagen akan terhenti apabila umur meningkat ke-28 tahun. Sekaligus akan menjadikan kulit lebih cerah, licin dan sekata.

Kolagen pula merupakan komponen utama dalam tubuh kita yang penting untuk memastikan keanjalan kulit dan juga anggota lain seperti rambut kuku, otot, tulang, mata dan saluran darah menjadi lebih kuat. Collagen powder dapat membantu memudarkan jeragat dan menjadikan tona kulit lebih sekata. 




Set Hapus Jeragat Luaran

Jika anda tercari-cari pula set penjagaan kulit (skin care) yang super power yang mana 100% daripada tumbuhan bebas bahan kimia serta telah menjalani ujikaji selama 8 tahun oleh saintis dan pakar kulit, jeng jeng jeng.... 



Produk YOUTH Shaklee dengan 100% berkesan akan  menggantikan Nutriwhite dan Enfuselle yang akan mula berada di pasaran Malaysia pada bulan Mac 2018 ini dengan tagline uniknya Be Younger By A Decade

Set yang terdiri daripada 7 produk iaitu:

1. Luminous Gel Oil Cleanser
2. Perfecting Skin Toner
3. Youth Activating Serum
4. Age Defense Mineral Moisturizer SPF 30
5. Advanced Renewal Night Cream (Rich or Light)
6. Radiance C + E Capsules
7. BB Cream



Apa menariknya produk YOUTH ini?

✔ 100% dari tumbuhan langsung tiada bahan kimia sintetik

✔ Kajian di jalankan oleh saintis dan pakar kulit selama 8 tahun untuk membuktikan Youth betul-betul selamat untuk di pasarkan

✔ Bebas Gluten, Hypoallergenic (sesuai untuk anda yang ada alahan)

✔ Diuji oleh Dermatologist (Pakar Kulit) dan Ophthalmologist (Pakar Mata)

✔ Sesuai untuk semua jenis kulit termasuk anda yang mempunyai kulit sensitif

✔ Paling penting bebas daripada 2500 jenis bahan kimia berbahaya yang biasanya terdapat dalam produk kosmetik

✔ Dijamin 100% kulit akan nampak lebih muda seawal 7 hari

✔ Ujian klinikal mendapati 2 daripada 3 orang mendapat kulit seperti 10 tahun lebih muda bermakna jika umur 50 tahun kulit akan jadi macam umur 40 tahun; kalau 30 tahun jadi macam umur 20 tahun 😍


✔ Antara bahan yang digunakan ialah ekstrak anggur muscadine (seperti dalam Vivix), alga hijau, stem sel epal dan banyak lagi

Tak sabar nak cuba kan? 
Tahukah anda, disebabkan permintaan terlalu tinggi, produk YOUTH dikhabarkan sangat terhad di US. Tak lama lagi akan menembusi pasaran Malaysia pastikan kita semua tidak melepaskan peluang untuk peroleh produk yang kebabom ini.



Anda boleh dapatkan rangkaian produk shaklee bersama Eboo secara eksklusif dengan konsultasi lanjut bergantung kepada masalah yang anda hadapi serta cara pemakanan yang betul bagi mendapatkan kesan optimum 😘

HUBUNGI EBOO SEKARANG!


Follow me 👇






PENAFIAN: Setiap penulisan dan cadangan adalah berdasarkan pemilihan makanan tambahan Shaklee. Produk yang disebut dalam blog/laman web ini tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

2 review

Write review
24 January 2018 at 12:28 delete

my mum guna lemon, meman berkesan! hehe

Reply
avatar
24 January 2018 at 13:01 delete

Lemon memang baguskan untuk kulit dan juga detoks :D

Reply
avatar